Kącik architekta – Jerozolimskie Muzeum Przyrody i Nauki – druga wygrana propozycja / MYS Architekci

Studio84 Położony w sercu Jerozolimy, obok budynku rządowego Izraela, druga nagroda w konkursie Jerozolimskiego Muzeum Przyrody i Nauki tworzy żywy, elastyczny budynek, który płynnie integruje się z krajobrazem i miejską scenerią.
Zaprojektowane przez MYS Architects, ich podejście do projektowania było zrównoważone od samego początku.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Projekt obejmuje nowy połączony dom dla Jerozolimskiego muzeum nauki i miejskiego muzeum przyrody.
Strona znajduje się również obok Muzeum Narodowego, które jest najważniejszym muzeum sztuki i historii w kraju oraz nowej Biblioteki Narodowej.
Strona przedstawiła wielkie wyzwania.
Strona, choć znajduje się w obszarze dużego zainteresowania publicznego, jest odłączona od miejskiej tkanki miejskiej.
A rift.
istnieje między trzema różnymi pasami miejskimi spowodowanymi topografią, brakiem krzyżujących się dróg i nieobecnością.
miasta-życia.
pielęgnowanie ulic.
piazza /.
Studio84 Strona, mimo że znajduje się w centrum miasta, jest częścią miejskiej sekwencji przyrodniczej.
.
Seria zielonych otwartych obszarów wykonanych z naturalnych i sztucznych ogrodów, które tworzą siedliska dla setek gatunków roślin i zwierząt.
Miejskim celem projektu było działanie jako łącznik między Uniwersytetem Hebrajskim na zachodzie, budynkami rządowymi na wschodzie i muzealnym bulwarem na północy i południu.
Budynek, którego misja ma przekazywać wiedzę o przyrodzie i nauce, lepiej przekaże jej przesłanie, jeśli stanie się integralną częścią istniejącego ekosystemu.
związek muzeum /.
Studio84 Strona natury morfologii /.
Studio84 Koncepcja budynku czerpie inspirację z natury.
Ziemska skorupa i krajobraz są ukształtowane przez naturalne siły geologiczne, takie jak tektonika płyt, erozja i wietrzenie.
Podobnie kształt budynku przybrałby formę w wyniku wewnętrznych sił budynków (tj.
Krótkich wymagań i wymagań dotyczących obiegu) oraz zewnętrznych sił miejskich.
(topografia, ustawienia naturalne i kontekst środowiska zbudowanego) Powstająca geometria tworzy ciągłe przestrzenie dla wystaw wewnątrz i nowe miejsca publiczne na zewnątrz.
Miejsca, które są interfejsem muzeum z miastem i sąsiednimi ulicami.
Składając główną fasadę muzeów do wewnątrz, powstaje publiczny plac wejściowy jako miejsce formalnych i nieformalnych spotkań.
Nowy szlak pieszy, łączący dwie prawie równoległe ulice biegnące wzdłuż terenu, powstaje poprzez podniesienie masy budynku nad poziomem piazza, tworząc bardzo potrzebny korytarz wschód-zachód, który poprawia dostępność między blokami miejskimi.
I wreszcie, publiczny ogród na dachu, będący przedłużeniem pobliskiego drzewa, tworzy kolejną publiczną łączność biegnącą z północy na południe, pomiędzy parkiem gajów a istniejącym budynkiem Muzeum Nauki.
Wszystkie mają na celu ponowne stworzenie strony razem i przyciągnięcie ludzi do muzeum.
planetarium nocą /.
Studio84 Przydzielono krótkie spacje za pomocą prostej logiki: Zachowaj funkcje naukowe w pobliżu istniejącego muzeum nauki, połącz skrzydło Nature z naturą i zachowanym gajem, jednocześnie umieszczając wszystkie publiczne funkcje w środku pomiędzy dwoma skrzydłami.
Główna sala lobby znajduje się na podwyższeniu, nad przejściem publicznym i piazza.
Odwiedzający wchodzący do budynku wstępują schodami do holu wejściowego, skąd mogą rozpocząć podróż do dwóch muzealnych skrzydeł.
nauka i przyroda.
Oba skrzydła mają różne podejścia do relacji między halami wystawowymi a elementami obiegowymi.
ogród muzealny /.
Studio84 Elementy obiegu skrzydła naukowego są skierowane na zewnątrz i zorganizowane na obwodzie budynku, dzięki czemu ruch widoczny jest z piazza.
Sale wystawowe, które wymagają bardziej introwertycznej przestrzeni neutralnej znajdują się w wewnętrznej części podłogi i tworzą białe pudełko .
pomieszczenia, które umożliwiają lepszą kontrolę nad wymaganiami dotyczącymi oświetlenia, wentylacji i instalacji mechanicznych.
lobby /.
Studio84 Skrzydło natury ma sale wystawowe skierowane na zewnątrz z silnym połączeniem z naturą, podczas gdy obieg jest scentralizowany wokół wydłużonego przedsionka.
Atrium, które tworzą szczeliny w płytach podłogowych, tworzy przestrzeń podobną do wadi, która pozwala na łatwą orientację, pozwala naturalnemu światłu przeniknąć głęboko w przestrzeń wystawową i pomóc w indukcji naturalnej wentylacji.
Podszewka z jednej strony atrium to efektowna, przypominająca życie ściana z witryną internetową, zwana Living-Wall .
ściana mieszkalna /.
Studio84 Living Wall to trójwymiarowa siatka, która tworzy.
Hiper-display.
ściana, która wykracza poza wszystkie tematy galerii i łączy je ze sobą, jednocześnie dając widzom wizualną.
kręgosłup.
i wspólną płaszczyznę do rozpoczęcia lub zakończenia każdej galerii.
trasy ..
Ta bujna powierzchnia może pomieścić ekspozycje, wideo-art, interaktywne sur
[podobne: szamba betonowe, beton architektoniczny, posadzki żywiczne ]

Powiązane tematy z artykułem: beton architektoniczny posadzki żywiczne szamba betonowe