Nowoczesna architektura : Mobility / VA.SO-Nieves Valle & amp; Joao Pereira de Sousa

Nieves Valle i Joao Pereira de Sousa podzielili się z nami swoją propozycją renowacji podwórka domu opieki z wdrożeniem nowego planu dostępności w Lizbonie w Portugalii.
Ich celem było przywrócenie życia na dziedziniec, który nie był używany.
Dlatego też wyobrażali sobie przestrzeń jako ogród, w którym kwiaty kwitną i wypełniają kolory zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pomieszczeń.
Rezultatem jest przekształcenie istniejących poziomów w ciągłą powierzchnię, łączącą różne poziomy.
Wychodzili z koncepcji mobilności i stosowali ją szerzej i skuteczniej poprzez wykorzystanie elementów, które wzmocnią więzi społeczne między mieszkańcami domu opieki.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Wraz ze stałym wzrostem średniej długości życia w społeczeństwach zachodnich, osoby starsze stanowią coraz większą liczbę osób, które ze względu na ich doświadczenie, dyspozycyjność i wolę domagają się, abyśmy je zintegrowali jako wciąż aktywnych członków społeczeństwa.
Ponieważ często, gdy osiągamy pewien wiek, jesteśmy wolni od wielu zajęć, które zajmują nasz czas.
Dlatego emerytura oznacza także odrodzenie pasji do nowych zajęć i zawodów.
Przede wszystkim musimy myśleć, że chociaż w podeszłym wieku, nasze mózgi mogą i powinny pozostać młode i kreatywne.
Renderowanie 02 Domy opieki powinny więc być projektowane inaczej niż zbiorowy budynek mieszkalny lub hotel w celu promowania dobrobytu wśród jego mieszkańców.
Dlatego uważamy, że w celu promowania mobilności powinniśmy skupić się na formach socjalizacji między mieszkańcami.
Eliminowanie barier fizycznych i psychicznych w rozwoju społecznych i twórczych więzi między osobami niepełnosprawnymi i pełnosprawnymi.
render 03 Następnie sadzimy drzewo owocowe lub wykorzystujemy istniejące drzewo.
Wokół tego drzewa zaprojektowano nową klatkę schodową, która wygeneruje bezpośredni dostęp do wyższych poziomów, tarasów i dziedzińca, zamieniając się w główny punkt centralny tej przestrzeni.
Wreszcie, poprzez serię wytłoczeń płatków kwiatów, generujemy ławki, stoły i ogrody, dla różnych działań.
render 04 Propozycja pierwszego piętra Stworzyliśmy dwie główne drogi dostępu, które przebiegają przez cały projekt: jeden z pełną dostępnością, a drugi z niewielkimi ograniczeniami.
Pierwsza trasa pozwala na połączenie wszystkich głównych proponowanych przestrzeni, od dziedzińca do sali wielofunkcyjnej i stołówki, poprzez system szutrowych ścieżek i otwartych przestrzeni, gdzie zapewniamy minimalne wymiary obrotowe dla wózków inwalidzkich.
Druga trasa, o mniejszym znaczeniu, pozwala na połączenie różnych poziomów, na których rampy nie pasowałyby.
Dlatego, biorąc pod uwagę wymagania konkurencji, proponujemy zestawy schodów, które umożliwią dostęp do istniejących wejść.
Z głównych tras zaprojektowaliśmy strefy aktywności określone przez meble.
Dlatego spodziewamy się, że te przestrzenie będą spontanicznie adaptowane przez mieszkańców, zgodnie z konkretnymi działaniami, takimi jak: punkt informacyjny (do czytania dzienników), ławka odpoczynku, ławka przyjaźni, stolik do gier, ława rozmów, ogród kwiatowy, stół do spotkań, sala wielofunkcyjna.
Aby połączyć różne obszary projektu (zewnętrzne i wewnętrzne), zaprojektowaliśmy pojedynczy rodzaj podłogi z kolorową gumą z recyklingu, która zapewnia większy komfort podczas chodzenia i zapobiega wszelkim niebezpieczeństwom podczas upadku.
parter Architekci: VA.SO.
Nieves Valle & Joao Pereira de Sousa Lokalizacja: Lizbona, Portugalia Promotor: Santa Casa da Misericórdia de Lisboa Typ projektu: Konkurs na remont dziedzińca domu opieki, wraz z wdrożeniem nowego planu dostępności Rok projektu: 2010
[hasła pokrewne: nomi elbląg, drzwi tarasowe przesuwne cena, metalzbyt tczew ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi tarasowe przesuwne cena metalzbyt tczew nomi elbląg